mandag 14. mai 2012

Sluttvurdering

På torsdag og fredag denne uken lagde vi produkter til sluttvurdering. Oppgaven var å lage brudens hovedsmykke, corsage til brudgommen og en gavebukett til brudeparet.

Kompetansemålene jeg har valgt til denne oppgaven er:

  • Planlegge, gjennomføre og vurdere eget grunnleggende arbeid med ulike råvarer. 
  • Analysere botanisk materiale og deres egenskaper som grunnlag for å lage faglige produkt i ulike stiler og uttrykk. 
  • Utføre arbeidsprosesser i samsvar med etiske og estetiske normer i faget. 


Avgrensing/ egne mål

  • Jobbe for å få bra teknikk. 
  • Jobbe med optisk balanse og gjentakelse for å oppnå harmonisk helhet. 
  • Lage estetiske arbeider. 


Ide skisser

Jeg laget noen ideskisser, men ideen til det endelige produktet fikk jeg fra alle disse til sammen.


    

Dette er underlagene til brudebuketten og corsagen. Dette bildet viser stifteteknikken. Da kuttet jeg av nesten hele stilken og tredde to blomstertråder i kryss gjennom den delen av stilken som var igjen, så teipet jeg den, dusjet den med vann og la den i cellofan for at den skal holde seg lengre. Slik gjorde jeg med alle materialene utenom Asteren, Astrantiaen og Lisianthusen som jeg limte på. Etter det satte jeg en og en oppi underlaget sammen til en bukett. I skaftet til brudebuketten og corsagen har jeg surret tett i tett med grønn ståltråd rundt blomstertrådene. 


Dette er brudebuketten som jeg laget. 


Foran og bak 


 Dette er corsagen til brudgommen som hører til buketten. Dette er gavebuketten til brudeparet. 


Materialer i brudebuketten: 
Roser (Novia) 21 stk.
Nellik (rosa) 3 stk.
Greinnellik (rosa) 3 stk.
Nellik (hvite) 5 stk.
Gerbera mini 4 stk.
Astrantia 1 gren
Aster 1 gren
Lisianthus 1
underlag av vikletråd (grønn)
blomstertråd
floratape
ull
Hypericum 1


Materialer i corsagen:
Gerbera mini 1
Gypsophila (Brudeslør) ca. 1/4 av en gren
underlag av vikletråd (grønn)
blomstertråd
floratape
Eføyblad og Ceropegiablad
Hypericum 1

Materialer i gavebuketten:
Rose (hvite) 4 stk.
Rose (lilla) 3 stk.
Nellik (hvit) 1
Nellik (oransje) 4 stk.
Grennellik 2 stk.
Germini 1
Freesia 5 stk.
Astrantia 1 gren
Pistachia 3 grener
buljongtråd 1
underlag


Brudebukett og corsage


Jeg har oppnådd harmonisk helhet i disse to arbeidene fordi begge arbeidene har noen av de samme materialene. Underlaget og "skaftet" til begge to er laget av samme materiale og i samme form, så man skjønner at de hører sammen. I brudebuketten har jeg prøvd å fremheve Germiniene ved fargedominans og å plassere de asymmetrisk og at de overlapper hverandre og gjentas nederst i buketten, derfor følte jeg det var naturlig å bruke en Germini i corsagen til mannen også. I corsagen har jeg brukt Brudeslør, noe jeg ikke har gjort i brudebuketten, det vet jeg ikke helt hvorfor jeg gjorde. Jeg følte nok at jeg hadde litt lite materialer i denne, og ønsket å fylle den ut med noe. Jeg ser i ettertid at det var veldig dumt, og at det ødela litt den harmoniske helheten jeg prøvde å få. Hvis det er noe jeg kunne gjort annerledes ville jeg nok brukt Aster eller et annet materiale som jeg hadde i brudebuketten i stedet for Brudesløret. ;)


Brudebuketten

Ved å bruke farger og former som passer sammen har jeg oppnådd harmonisk helhet. Buketten har riktige proporsjoner og har en klar form (dråpeform). Germiniene som er gruppert skaper en god balanse og et godt punkt å feste blikket på. Ved å fordele fargene gjør det at buketten får en optisk balanse og et estetisk uttrykk.

I denne buketten har jeg brukt den dekorative stilformen. Det som kjennetegner denne stilen er at det er mange blomster og mange sorter som er satt sammen i en klar og avgrenset form. Arbeidet skal ha frodighet og volum og indre og ytre rom. Man bruker ofte kontraster i form, linje, overflate og farge. I dekorative arbeider er det ofte brukt symmetri eller asymmetri. I min bukett har jeg fokusert på asymmetri med tanke på plasseringen av Germiniene.

I buketten har jeg dominans i hvit og kremgul farge, med litt fersken- oransje farge for å friske opp og få noen bestemte punkt i buketten. Buketten har dominans i store runde former.

Jeg har brukt store og små blomster for å få kontrast i formene. I tillegg har jeg brukt mørke Astrantiaer for å få enkelte punkt som står i kontrast til de lyse, store blomstene. Jeg plasserte Germiniene på disse plassene    for å få bestemte punkter i buketten, og i og med at fargen er forskjellig fra de andre blomstene ble disse fremhevet.

Vurdering

Materialene i denne buketten er brukt med tanke på å fremheve hverandre. Germiniene er plassert i et punkt øverst i buketten som blir gjentatt nederst for et asymmetrisk uttrykk.
Volum har jeg oppnådd ved å plassere blomstene i ulik høyde ettersom hvor de står i buketten. Germiniene overlapper hverandre og skaper en form for volum. Også det at jeg har limt på små blomster oppå de store gjør at arbeidet ser lett og luftig ut og skaper kontrast. Dette er et estetisk arbeid fordi det er godt å se på, og man får to punkt på buketten å feste blikket på, et stort og et litt mindre. Dette får også buketten til å ha en optisk balanse samtidig som den også er i fysisk balanse (gjerne litt fremtung). Grunnen til at jeg puttet i noen nelliker i samme farge som Germiniene er fordi jeg følte det ville bli litt tomt og litt lite farger, så Germiniene ville stått alene og virket som det eneste spennende i buketten.
Planen var egentlig at jeg skulle lime blader under underlaget som jeg hadde plukket i hagen, for å skjule teknikken, men dette så jeg ble håpløst på grunn av tid, vanskelighetsgrad og at jeg ikke hadde øvd meg på dette. Jeg endte opp med å lime ull under, men følte at det var like så greit. Det så ok ut, og var mykt og godt der bruden skal holde.Corsagen 


Jeg har oppnådd harmonisk helhet i dette arbeidet fordi det er godt å se på, og fordi jeg har skjult all teknikk med forskjellige blader og fordi det passer til brudebuketten. Stilen jeg har brukt til dette arbeidet er dekorativ stilform, den er nøyere beskrevet ovenfor. ;) Dominansen i dette arbeidet er nok germinien, selv om det ikke var så mange materialer med her er det germinien som er størst og utgjør det meste av plassen og fargen. Ved å bruke det hvite gypsophilaen tenkte jeg å ta igjen hvitfargen og de små formene i brudebuketten, fant ut at jeg bomma litt i og med at dette materialet ikke fantes i buketten. :s
Ellers har jeg prøvd å koble sammen brudearbeidet og corsagen med samme underlag og samme materialer. De kontrastene jeg har er nok fargen og formen på germinien i forhold til underlaget, og den runde formen på disse i forhold til skaftet.

Vurdering

Volum prøvde jeg å oppnå ved at germinien ikke lå helt inntil underlaget men kom litt opp og ut for å synes bedre. Også brudesløret skulle lage et lett og luftig uttrykk. Jeg har brukt en germini som sagt fordi det var dette materialet som ble mest fremhevet i brudebuketten på grunn av farge og form. :)
Er det noe jeg kunne gjort annerledes ville jeg nok ikke brukt underlaget til corsagen, jeg synes det så litt dumt ut når det bare var en germini. Dessuten kan man ikke se underlaget i brudebuketten så godt som på corsagen fordi jeg limte ull under, så jeg tror det kunne blitt finere og lettere uten. Ellers vil jeg bare understreke en gang til at jeg ville byttet ut brudesløret med noen av de andre små blomstene i buketten. Da hadde corsagen mest sannsynlig sett finere ut, og jeg ville oppnådd en mer harmonisk helhet mellom den og brudebuketten. :)


Gavebuketten 

I dette produktet har jeg oppnådd harmonisk helhet fordi det er forskjellige farger og materialer som passer sammen som gjør at det er et livlig og friskt produkt.

Buketten har proporsjonene 1/2- 1/2 og er laget i radial grupperingsteknikk. Den er som de andre; laget i dekorativ stil. Denne buketten har mange blomster og mange sorter. Den ytre formen er klar, åpen og avgrenset. Denne buketten er den rund. Den har frodighet og volum. Da har jeg igjen brukt overlapping ved at  freesiaen ligger over de andre blomstene i buketten. Buketten er asymmetrisk og har ujevn rytme. Dominansen i formene er runde, og fargene er lyse og livlige.

Vurdering

Jeg brukte Freesia for jeg syntes at fargen og formen var spennende å bruke i lag med de andre materialene.
Jeg har brukt både runde og avlange former, men ikke så mye kontraster. Jeg tenkte at siden dette var en gavebukett ville jeg få den til å se dyr og fin ut. Derfor har jeg brukt mange farger og mange blomster.  I tillegg brukte jeg buljongtråd og surret rundt buketten for å markere formen. De lilla rosene har jeg fordelt slik at to er på den ene siden og en på den andre siden av buketten for å ta igjen materialet og fargen for å få en optisk balanse.


1 kommentar: